Hoe kies je een grafkist?

De grafkist

Het uitkiezen van een kist voor een uitvaart kan een emotionele moment zijn. Je zoekt namelijk de laatste rustplek van je dierbare uit. Het uitzoeken van een grafkist is moeilijker dan je denkt, er is namelijk enorm veel keuze. De grafkisten verschillen in prijsklasse en materiaal. De goedkoopste grafkist is de grafkist van Ikea. Een van de duurdere zal een persoonlijke kist zijn, deze kan je naar je eigen inzicht laten ontwerpen.

grafkist goedkoopste doodskist natuur

Hoe maakt je tussen al deze opties een keuze?

De grafkist kiezen

Bij de voorbereiding van een grafkist is het belangrijk om in overleg te gaan met uw uitvaartverzorger. De uitvaartverzorger kent vaak meerdere producenten en kan u helpen bij het maken van een persoonlijke keuze. Ook kan de uitvaartverzorger u adviseren over de verschillende doodskisten. Je bent natuurlijk altijd vrij om zelf een kisten maker te bezoeken.

Bent u nieuwsgierig naar de gemiddelde kosten van een grafkist? Vul de vergelijken in op onze hoofdpagina.

De begrafeniskist

De meesten mensen kiezen voor de begrafenis een echte houten grafkist. Soms wordt er voor gekozen om deze te laten bedrukken met een persoonlijke boodschap of een foto / afbeelding. Er zijn enorm veel mogelijkheden als het gaat om uw keuze voor een begrafeniskist. U kunt onder andere kiezen voor:

 • De moderne grafkist.
 • Een klassieke grafkist.
 • Een rieten kist.
 • Een kist op maat
 • Een grafkist voor kinderen

De crematiekist

Het is bij een crematiekist erg belangrijk dat er voor een materiaal wordt gekozen waar bij een verbranding zo min mogelijk schadelijk stoffen vrijkomen. De crematiekisten zijn vaak iets goedkoper omdat ze worden verbrand. Echter kunt u ook bij de crematiekist kiezen uit erg veel opties. Je kunt de kist helemaal naar eigen inzicht samenstellen. U bent wederom vrij om zelf het materiaal en eventuele opdruk te kiezen. Zo maakt u de doodskist persoonlijk.

Goedkope doodskist of grafkist

Zoals ieder benoemd is momenteel de goedkoopste grafkist de doodskist van Ikea. Andere goedkope uitvaartkisten kostten ongeveer €250 tot €450. De goedkoper kisten worden vaak gemaakt van spaanplaat met een eigenhouten bekleding. U heeft ook de mogelijkheid om te kiezen voor een kartonnen ecokist Een goedkope uitvaartkist kost u minimaal 250 a 400 euro. Deze kisten zijn meestal gemaakt van eikenhout printfolie en spaanplaat. Er zijn ook kartonnen ecokisten als u een klein budget heeft. Uw voorkeur voor een kist is van belang als u een uitvaartverzekering kiest.

De binnenkant van de goedkopere kisten is vaak gemaakt van karton.

De luxere doodskist

Een luxe grafkist wordt vaak gemaakt van massief kwaliteit hout. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van hardhout, notenhout, kersenhout of eikenhout. Tevens is bij het maken van deze kisten veel meer energie, tijd en aandacht gestopt in de details en afwerking. Je kunt hierbij denken aan een kerving in het hout, mooie handgemaakte handvaten en een strakke laklaag.

De meeste luxe grafkisten zijn sierlijker van vorm en gemaakt van hoogwaardige materialen. Ook de binnenkant is vaak luxer afgewerkt en bekleed door bijvoorbeeld gebruik te maken van satijn. De prijsverschillen voor de luxere doodskisten zijn groot. Er zijn kisten bekend van meer dan €4000,-.

De duurzamere kist

Ook wel een ecokist genoemd is gemaakt vaan duurzamere materialen. Deze kisten zijn zonder schade aan milieu toe te brengen gefabriceerd en zullen bij het vergaan ook een lagere ecologische voetafdruk achterlaten. Daarbij wordt het vaak geen gebruik gemaakt van lak of lijm.

Vaak wordt er gebruik gemaakt van onderstaande materialen per grafkist:

 • Bij crematies een houtsoort met minimaal een FSC keurmerk. Denk hierbij aan populier.
 • Bij begrafenissen een materiaal dat biologisch afbreekbaar is. Denk hierbij aan  wilgentenen of bananenblad.

De zelfgemaakte kist

Tegenwoordig is het ook mogelijk om zelf een persoonlijke grafkist te laten maken. Dit zorgt er voor dat de uitvaart een nóg persoonlijker karakter krijgt. Houdt er rekening mee dat een kist aan de volgende eisen moet voldoen;

 • Binnenmaat moet minimaal de lichaamslengte + 15 cm lang en 55 cm breed zijn.
 • Buitenmaat moet 205 x 55 x 75 cm zijn.
 • De materialen kunststof, glas en metaal zijn niet toegestaan op de meeste begraafplaatsen en bij een crematie.
 • Metalen handgrepen moeten vanaf buiten te verwijderen zijn want deze mogen niet mee in het graf of oven.
 • De kist moet een gladde en egale bodem hebben.
 • De kist moet altijd afsluitbaar zijn.

Houdt er rekening mee dat een crematorium of begraafplaats altijd zelf nog eisen kan hebben over de kist. Het is goed om uw uitvaartverzorger hiernaar te laten informeren voordat u uw kist laat ontwerpen.

Vergoeding van uw uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering zal vaak de kosten voor een door uw gekozen kist dekken. Besef je wel dat de verzekeraar hetgeen uitkeert dat u uitkiest bij het afsluiten van de verzekering. Daarbij heeft u bij een naturaverzekering minder keuzevrijheid bij het uitkiezen van een grafkist.

Een tip van uitvaartverzekeringnu.nl

U kunt ook uw kist, net als de rest van uw uitvaart, al uitkiezen voor uw overlijden. U bespaart uw nabestaande daarmee veel tijd tijdens een moeilijke periode.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *