Overstappen uitvaartverzekering

Hoe stap je over van uitvaartverzekering?

Als u wilt veranderen van uitvaartverzekeraar of uitvaartverzekering omdat u de premie te hoog vindt, of op zoek bent naar betere service, kan dat altijd. Houdt u er wel rekening mee dat dit niet altijd voordeliger is.

overstappen uitvaartverzekering

Wij leggen in dit artikel uit hoe het kan dat het niet altijd voordelig is om over te stappen van uitvaartverzekering. Daarnaast zullen wij u uitleggen welke stappen u moet nemen om over te stappen en waar u bij de overstap op moet letten.

1. Uw polis afkopen of premievrij maken

Stap 1 is het opzeggen van uw bestaande uitvaartverzekering door er voor te kiezen om deze af te kopen, of premie vrij te maken.

Wat is afkopen?

Een uitvaartverzekering afkopen betekend dat u de verzekering stop zegt en u vervolgens stopt met het betalen van uw premie. In de meeste gevallen krijgt u een deel van de afkoopwaarde mee. Dit komt doordat u mogelijk al vele jaren premie hebt betaald.

Belangrijk om te vermelden is dat het afkopen van een uitvaartverzekering financieel gezien eigenlijk nooit aantrekkelijk is, doordat de afkoopwaarde lager is dan de premie die u tot op heden heeft betaald. Tevens brengen veel verzekeraars een bedrag in rekening in het geval dat u de begrafenisverzekering afkoopt.

Meer over het afkopen van een uitvaartverzekering leest u hier terug.

Let op:

Het is niet mogelijk om uw huidige verzekeringscontract mee te nemen naar een andere verzekeraar tegen verbeterde voorwaarden.

Wat is premievrij maken?

Optie twee is om uw begrafenisverzekering premie vrij te laten maken. De uitvaartverzekering blijft bij het premievrij maken gewoon doorlopen, maar u betaald vanaf het moment van opzeggen geen premie meer. De uitkering van de verzekering wordt op dat moment vast gezet en stijgt niet meer. Op deze manier kan de uitkering lager uitvallen.

Een aantal verzekeraars zullen bij het premie vrij maken van uw uitvaartverzekering kosten rekenen. Soms is dit een percentage van het opgebouwde totaalbedrag. Bij andere uitvaartverzekeraars is dit een eenmalig bedrag.

2. Een nieuwe verzekering afsluiten

Stap twee is op basis van uw keuze een nieuwe uitvaartverzekering af te sluiten. Beseft u wel dat de premie van de nieuwe verzekering normaliter altijd hoger zal uitvallen dan uw oude premie. Dit komt omdat u ouder geworden bent en minder tijd heeft om een bedrag op te bouwen. Onder aan de streep sluit u dus bijna altijd een duurdere begrafenisverzekering af waardoor u opnieuw begint met ‘sparen’. Om deze rede is een overstap van uitvaartverzekering vanuit financieel oogpunt nooit een verstandige keuze.

Mocht u desalniettemin toch een nieuwe uitvaartverzekering willen afsluiten? Maak dan wel de juiste overweging. De volgende punten zullen u helpen.

  • Het soort verzekering dat u afsluit; Kapita, natura of een combinatie van beide)
  • De hoogte van uitkering bij overlijden
  • Tot wanneer u premie betaald, de maximale leeftijd.
  • Klantervaringen van andere consumenten.
  • U kunt uw voorkeuren invullen in onze vergelijkingstool voor het beste alternatief.

Het enige alternatief. 
Het enige alternatief voor overstappen is bijverzekeren. Dit betekend dat u naast uw bestaande uitvaartverzekering nog één verzekering afsluit. De extra verzekering dient dan als aanvulling op uw huidige verzekering. Op deze manier bouwt u tweemaal kapitaal op om uw uitvaart in de toekomst te betalen.  Deze optie is enkel interessant als u de dekking van uw huidige polis niet toereikend vindt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *