Resoneren of composteren?

Vernieuwing in uitvaart; Resoneren, composteren of cryomeren?

Weet u al waar u voor kiest? De mogelijke toekomstige opties zijn onder andere; Resomeren, composteren of cryomeren. Het klinkt misschien als een ver van uw bed show, maar als het aan de D66 ligt zijn dit in de toekomst de mogelijkheden naast cremeren en begraven.

Monica den Boer, D66-Tweede Kamerlid, diende gister een initiatiefnota met totaal veertien voorstellen om de Wet op de lijkbezorging te verbeteren. Een van haar initiatieven is het moderniseren van de uitvaartzorg.

Al jaren is er binnen de uitvaart de vraag naar progressie. Uitvaartondernemers geven aan dat alternatieven vooral milieuvriendelijker zijn en dat meer vrijheid in keuze van uitvaart helpt bij het rouwproces van de nabestaanden.

Wat is resomeren?

Er blijkt voldoende raakvlak te zijn voor nieuwe oplossingen, aldus een onderzoek dat minister Plasterk liet uitvoeren in 2016 door TNO. Nog net geen kwart van alle Nederlanders gaf aan resomeren te overwegen mocht dit beschikbaar worden. Bij resomeren wordt een lichaam opgelost in een bad met water en chemicaliën. Er blijft, net als bij cremeren een hoopje poeder over.

De meerderheid geeft aan dat ze geen probleem hebben met resomeren.  In verschillende staten van de Verenigde Staten en Canada is resomeren toegestaan.

Wetenschappers geven aan dat resomeren milieuvriendelijker is dan cremeren en begraven, aangezien er geen uitstoot van schadelijke stoffen vrijkomt van bijvoorbeeld de verbranding. Daarbij neemt resomeren ook geen ruimte in beslag zoals bij begraven.

Begraafplaatsen worden steeds duurder door het gebrek aan ruimte en door de sterk stijgende gas prijzen wordt cremeren alsmaar duurder.

Wat is composteren?

Velen zijn erg enthousiast over composteren. Bij composteren laat je je lichaam letterlijk terugkeren tot stof, of in dit geval, compost.

Tijdens composteren zal het lichaam in een speciaal laken gewikkeld worden. Vervolgens legt men het lichaam op een bed van stro of hout of snippers. Daarna wordt het geheel ingestrooid met een stof dat het lichaam versneld laat composteren. Binnen een aantal weken zal het lichaam gecomposteerd zijn.

Wat is Cryomeren?

Verschillende uitvaartorganisaties denken dat dit de toekomst is. Echter is cryomeren geen oplossing op korte termijn. Bij cryomeren zal het lichaam als eerst worden ingevroren. Daarna zal het lichaam worden gedompeld in een vloeibare oplossing dat er voor zorgt dat het lichaam broos wordt.

Het broze lichaam zal daarna worden blootgesteld aan trillingen waardoor er kleine delen overblijven. Hier blijft ongeveer 25 kilo aan poeder van over. Het poeder zal na begraving in maximaal 12 maanden veranderden in compost.

Tot nu toe zijn deze toepassingen in Nederland nog niet toegestaan. Echter wil D66 dat dus veranderden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *