Veelgestelde vragen over de begrafenis

De laatste eer bewijzen aan een overledene is het belangrijkste moment van de uitvaart. Tijdens een plechtigheid ervaren de nabestaande een moment van troost en helpt het bij het verwerken van het verlies van de overledene.

wat gebeurd er met bloemen begrafenis uitvaart crematie

Een plechtigheid wordt op verschillende manieren georganiseerd. Iedereen heeft een andere voorkeur, laat u niet leiden door ‘gewoonte’. Er kan worden gekozen voor een plechtigheid in besloten kringen. Dit kan zowel op een informele als formele manier. De muziek heeft veel invloed op de plechtigheid, u kunt hier zelf een keuze in maken. Ook de locatie kunt u tegenwoordig zelf kiezen. We merken dat er een groeiend aantal mensen kiezen voor een plechtigheid in het huis van de overledene. Welke wensen u ook heeft, u kunt deze met uw uitvaartverzorger bespreken.

Wij hebben voor u de meest voorkomende en gestelde vragen op een rij gezet.

Hoeveel lang duurt een uitvaart?

Afhankelijk van de plechtigheid kunt u de aula of ontvangstkamer zelf reserveren. Het staat u vrij om hier zo veel tijd als u denkt nodig te hebben voor te reserveren. De uitvaartverzorger heeft hier veel ervaring mee en kan u adviseren. Een aantal diensten zoals de koffiekamer heeft een standaard tijd. U staat vrij deze tijd tegen betaling te verlegen.

Kunnen nabestaande helpen bij het dragen van de kist?

Bij het verwerken van het verlies kan het helpen als nabestaande de kist dragen. Dit zijn vaak kleine stukjes naar bijvoorbeeld de rouwauto. Eventuele nabestaanden hebben altijd de mogelijkheid om hier een bijdrage aan te leveren. U krijgt hier bijna altijd begeleiding bij, en u kunt ook geholpen worden door een rijdend karretje waar de kist op staat. Overleg eventuele opties met uw uitvaartverzorger.

Hoe bereid ik mijn toespraak tijdens de uitvaart voor?

Op een persoonlijke manier afscheid nemen kan doormiddel van een toespraak tijdens de uitvaartplechtigheid. Het is een mooie manier om de overledene te herdenken. Dit is echter niet altijd gemakkelijk. Bereid uw toespraak goed voor door hem uit te schrijven. Daarbij kunt u hem eventuele vooral oefenen.

Is het verstandig kinderen bij een uitvaart aanwezig te laten zijn?

Deze vraag kunnen wij niet voor u beantwoorden. Dit is afhankelijk van de leeftijd van het kind, en de band die het kind met de overledene heeft. U kunt als ouder hier het best een inschatting over maken. De uitvaartverzorger kan u altijd helpen een oppas te vinden, of meedenken in de manier waarop de kinderen deelnemen aan de uitvaart.

Wat doe je met de bloemen na de plechtigheid?

Dat is een keuze die u mag maken. U kunt er voor kiezen om de bloemen mee te nemen of uit te delen aan de nabestaanden. Mocht u besluiten om de bloemen niet mee te nemen, dan worden de bloemen geplaatst op een mooie plek dicht bij de begraafplaats of het crematorium. Nadat de bloemen hun schoonheid hebben verloren zullen ze worden opgeruimd. Mocht u de bloemen mee nemen kunt u deze laten drogen om ze nog langer te bewaren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *